Over ons

ik&ik coaching is ontstaan vanuit mijn behoefte om mijn liefde voor paarden en mijn passie om te werken met mensen, samen te laten smelten. Al 15 jaar ben ik samen met mijn fjordenpaard Nanne

De onvoorwaardelijkheid, de liefde en de sensitiviteit van dit paard is mijn inspiratiebron van alles. 

In een coachsessie staat jouw ervaring met het paard centraal. Ik werk vanuit gelijkwaardigheid en respect voor mens en paard. Jij krijgt de gelegenheid te onderzoeken waar jouw behoeften liggen. Ik nodig je
uit om je te laten ervaren en te ontdekken wat een paard voor jou kan betekenen. Ontdek jezelf met paarden!

ik&ik paardencoaching is ontstaan vanuit mijn behoefte om mijn liefde voor paarden en mijn passie om te werken met mensen, samen te laten smelten.

Wil jij weten wie er achter ik&ik staan

Mijn naam is Kim Takes. Ik ben getrouwd met Benno Takes en heb drie zoons! Ik werk al ruim 15 jaar in de jeugdzorg. Maar had nog een lang gekoesterde droom om mijn liefde voor paarden en mijn passie om te werken met mensen, samen te laten smelten. Ik heb mijn opleiding Equine Assisted Coach, Level 1 aan de Keulseweg in Pijnacker behaald. Hierdoor ben ik gecertificeerd Equine Assisted Coach en ben ik aangesloten bij het KREACT (kwaliteitsregister) en het CAT (collectief alternatief therapeuten). Tevens ben ik als jeugdzorgwerker geregistreerd bij het SKJ (stichting kwaliteitsregister jeugd).

Vanaf mijn negende ben ik begonnen met paardrijden op een manege. Ik ben altijd een voorzichtig paardenmeisje geweest die genoot van borstelen van paarden, buiten rijden, paardrijlessen en de geur van paarden. Na mijn studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening besloot ik weer iets met paarden te willen oppakken. Ik wilde alleen niet een uurtje lessen op een paard, ik wilde een paard verzorgen maar niet met al te hoge kosten, en die vond ik!

Een kennismaking, en daar was hij! Nanne, een toen 12 jarige fjord! Prachtig, sterk, eigenwijs en direct mijn droompaard. Nanne was het overblijfsel van een grotere kudde fjorden. Nanne was speciaal voor zijn eigenaar en al snel ook voor mij!

Een kleine twee maanden na de ontmoeting met Nanne overleed de eigenaar, maar Nanne bleef. Ik heb Nanne na vier jaar verzorging, over mogen nemen. Wat een geluk! En nog steeds elke dag voel ik dit geluk.

In de tijd van het overlijden van zijn baas hebben we heel wat geknuffeld. Hij kon zijn hoofd op mijn schouders leggen en zo spraken we met elkaar en stelde hij mij vooral gerust. 

In de jaren die volgde bleef hij alles voor me. Ook toen ik trouwde, toen ik voor de eerste keer moeder werd, en daarna nog twee jongens kreeg. Nanne is onlosmakelijk verbonden aan mij, en aan mijn leven. Wij, als samen een!

Inmiddels kennen we elkaar al 15 jaar, en heb ik zelf ervaren hoe veel het paard de mens kan leren. De sensitiviteit van het paard is mijn inspiriatiebron! Toen ik voor mezelf had besloten mijn hart te volgen en de opleiding Equine Assisted Coach te volgen ben ik samen met Nanne dit avontuur aangegaan.

Toen de opleiding zijn einde bereikte ben ik na gaan denken over de naam van mijn coachingsbedrijf. Dit wist ik al snel. ik&ik, staat voor mij voor ik&nanne, mijn bewuste ik & onbewuste ik en de ik, die in de spiegel kijkt naar zichzelf! Al met al verschillende invullingen die voor mij van betekenis zijn. Een leuke bijkomstigheid is dat ik&ik andersom ki&ki is, deze draagt de betekenis; levendige energie!

In December 2020 heb ik nog een fjord gekocht, Ovline. Ovline is geboren in 2018, in de kudde van Staatsbosbeheer. Op een dag in November besloot ik eens te kijken naar het aanbod van fjorden en ik vond een plekje waar er twee werden aangeboden. Eenmaal op de plek aangekomen liep er een mooi koppel in een grote ruimte. Eigenlijk kwam ik kijken naar een ander fjordenmeisje, maar eenmaal tussen de paarden heeft Ovline mij uitgekozen. Ik zei JA, met volle overtuiging. In Maart 2021 is ze verhuisd naar mij en Stal Liza. Een mooie verschijning die weet wat ze wil, Ovline heeft al snel haar plekje gevonden in de kudde! In de afgelopen maanden heb ik veel met haar gewerkt. Dit hebben we gedaan door te wandelen, te poetsen, vrij te werken en vooral samen te genieten van ons samenzijn. Onze band is nu al bijzonder en gegroeid, ze maakt me aan het lachen, ze doet iets met je als ze naar je kijkt. Ze is nieuwsgierig, grensverleggend, een harde werker en bovenal ontzettend lief!

Naast mijn eigen paarden maak ik ook gebruik van de kudde van Stal Liza. Stal Liza heeft een breed aanbod van pony’s en paarden die gewend zijn aan mensen om zich heen.

Mijn ervaringen

Waardering: 5 uit 5.

Werkervaring
2020-heden     Parlan, Intern Procesregisseur Pleegzorg te Alkmaar
2019-2020        Parlan, Therapeutische Pleegzorg te Heerhugowaard                                        
2019-2019        Mee en de Wering, schoolmaatschappelijk werk te Hoorn
2014-2019        Parlan, Gezinshuizen bovenregionaal te Hoorn 
2010-2014        Parlan, Pleegzorg West-Friesland te Hoorn
2010-2010        Bureau Jeugdzorg te Alkmaar                                                                         
2009-2010        Parlan, IAG West-Friesland te Hoorn 
2006-2009        Spirit, Medisch Kleuter Dagverblijf te Purmerend
2005-2006        Kindercentrum de Blokkendoos te Hoorn                                               
2005-2005        OZC Amstelmonde te Driehuis
2004-2004        Horizon Jeugdzorg te Rotterdam
2003-2004        SAC Amstelstad te Amsterdam    

Waardering: 5 uit 5.

Opleidingen
2000-2004   HBO, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, HvA te Amsterdam 
1998-2000 MBO, Sociaal Pedagogisch Werk, Horizon College te Hoorn
1994-1998 MAVO, Johannes Post MAVO te Hoorn  

Waardering: 5 uit 5.

Cursussen
2020 Equine Assisted Coaching
2019 Video interactie begeleiding gericht op gehechtheid
2017 De Geit en zijn vriendjes (gespreksvoering) 
2016 Pleegouders versterken in opvoeding (PVO) 
2015  Theraplay opleiding 
2014 Praten met kinderen over veiligheid 
2012 Werken vanuit Sociale Netwerk Strategieën (SNS) 
2011 Gespreksvoering met ouders bij vermoeden van kindermishandeling
2010 Taal erbij 
2009 Werken met vragenlijsten CBCL en NOSI 
2009 Opleiding Video Interactie Begeleiding (niet volledig gecertificeerd) 
2008 Verkorte cursus HACCP
2008 Agressietraining 
2007 Ploegleider bedrijfshulpverlener 
2007 BHV
2007 Praktijkbegeleider (Hogeschool van Amsterdam)